Taptoo!!

Leoljudet sätter punkt

Första tiden

Starten

På hösten 1970 hände något som märkbart kom att påverka livet för några av oss anställda på AB Leo. Produktionschefen Michael Möller hade anställt en apotekare Olle Larsson till det nyinrättade driftslabbet inom produktionen.

Denne man hade under sin studietid vid Farmaceutiska Institutet i Stockholm startat en studentorkester som heter Dragskåpet och han fick nu i uppdrag att även starta en orkester inom företaget. Olle hade som hobby bl a att fylla sin villa i Viken med gamla blåsinstrument. Vi var några få musikälskare som samlades runt ett piano i matsalen. Snart nog fick vi tillgång till en lokal, ett oinrett rum utan fönster på fläktvinden ovanför Michaels kontor i byggnad 7, som flera musikgrupper kunnat använda under årens lopp och som förhoppningsvis även kommer att kunna utnyttjas av nya grupper i framtiden.

Första framträdandena

Vid en personlafest på restaurang Parapeten i april 1971 förskräcktes gästerna med Leoljudets första framträdande. Whasington Post och Tyroler Ländler fanns med på repertoaren.

På bilden syns från vänster Olle Larsson på tuba, bakom trummorna sitter Lennart Hockum, Jonas Müntzing på valthorn, Thomas Barkstedt på barytonsax, René Mollberg på tenorsax, Leif Béen och Michael Möller på klarinetter, Ulla Kärnström på flygelhorn och Mats Myrenås på kornett.

På hösten samma år var det fest hos systerföretaget Lundbeck A/S i Köpenhamn och då tog vi chansen till vårt första (och enda) utlandsframträdande.

Frå vänster syns Ulla Kärnström på flygelhorn, Leif Béen och Michael Möller på klarinetter, Thomas Barkstedt på barytonsax, Mats Myrenås på kornett, René Mollberg på tenorsax, Lennart Hockum på trummor, Henning Nilsson på ventilbasun och Olle Larsson på tuba.

Fortsättning

Storband

Vid nyåret 1975 slutade Olle på AB Leo men orkestern fortlevde och utökades efter hand till ett storband med 16 medlemmar. Vi kunde, turligt nog, knyta Gösta Dahlqvist till oss som instruktör. Han var verksam som trombonist i Helsingborgs Symfoniorkester men har även gjort stora insatser för amatörmusiken i nordvästra Skåne.

Klicka på länken för höra honom!

Sång(197 kB)

Under denna tid spelade orkestern på personalfester, glöggfester, bolagsstämmor, fabriksinvigningar, familjevisningar men även utanför företaget t ex på sportevengemang såsom Onsdagscyklingen och Springtime, Simsällskapets Luciafirande i Simhallsbadet. Inte ens på Stadteatern eller på Konserthuset kunde man på den tiden undgå Leoljudets toner. Sommaren 1985 samverkade Helsingborgs Storband och Leoljudet under en danskväll på Sundspärlan.

Vid glöggfesterna pågick vadhållning inom orkstern om hur länge julgranen skulle klara sig när ringdansen började. Kan det vara detta som Gertrud kollar så noga?

Vi spelade in två LP-skivor, 1980 resp 1984.

Doktor Sloans Liniment (2,11 MB)

At Last (6.4 MB)

På skivomslaget syns Per-Olof Persson (POP), Sture Karlsson, Michael Möller, Mats Myrenås, René Mollberg, Lena Grönquist, Ove Unger, Ulla Kärnström, Henning Nilsson, Gertrud Grudén, Peter Andersson, Christer Svanberg, Olle Jansson, Claes Johansson.

Den första skivan spelades mycket i Radio Malmöhus och ett spår från den andra har även hörts i Riksradions P3 en söndagkväll strax före klockan 21 medan stora delar av Sveriges befolkning väntade på att få höra radiosporten.

I "Miss Annbelle Lee" hörs gästsolisterna "The Annabelle Lee Singers" bestående av Sture Karlsson, Roy Månsson, Mats Paulsson och Anne Unger.

Miss Annabelle Lee (4.1 MB)

1991var orkestern inbjuden att spela på pubafton på f d Kabi i Stockholm. Vi gjorde då en turné till Hornsberg och f d Pharmacia i Uppsala.

Besättningen utgjordes av Michael Möller altsax 1 (på bilden ersatt med Arne Olsson, som annars spelade barytonsax), Per-Olof Persson (POP) altsax 2, Karin Hallbeck tenorsax 1, Håkan Brink tenorsax 2, Mats Myrenås trumpet 1, Bertil Ringström treumpet 2, Gösta Dahlqvist trombon 1, Lena Grönquist trombon 2, Gertrud Grudén trombon 3, Ann-Kristin Ottersgård Brorsson piano, Ove Unger elbas och Magnus Dahlqvist trummor.

1991 firades orkesterns 20-årsjubileum med bl a konsert i matsalen.

På bilden syns i främsta raden Karin Hallbeck på tenorsax, Per-Olof Persson (POP) och Michael Möller på altsax, Håkan Brink på tenorsax. Bakom dessa syns Gertud Grudén, Lena Grönquist och Gösta Dahlqvist på trombon, Mats Myrenås och Bertil Ringström på trumpet. Längst bak sitter Ove Unger på elbas och Erik Lunell på trummor. Utanför bild finns Ann-Kristin Ottersgård Brorsson på piano.

Då återvände också några musikanter som annars lämnat företaget:

Sture Karlsson ser ut att trivas med att spela tillsammans med Anki.

I ett bejublat nummer (troligtvis Tiger Rag) kunde vi lyssna till både Ove Unger och Olle Larsson på var sin tuba.

Gammaldans

Då Olle lämnat företaget uppstod en viss förstämning bland orkestermedlemmarna, vi var inte så många kvar då, men situationen räddades av att någon kunde ordna fram noter för mässingssextett och av att vi samma år fick en förfrågan om att spela gammaldansmusik på Fredriksdals friluftsmuseum. Detta blev en mycket uppskattad spelning som vi fick glädjen att upprepa i inte mindre än trettio (30) år och ingen har, vad vi vet, har brutit något enda ben på dansbanan under alla dessa år.

Skepparevalsen (2.3 MB)

Denna bilden är från 1990 då vi spelade på Sekelskiftesdagen. I Främre raden syns frå vänster Bertil Ringström på Bb-kornett, Per-Olof Persson (POP) på tenorhorn, Mats Myrenås på Eb-kornett. I mellanraden syns Gösta Dahlqvist (instruktör) och Lena Grönquist på ventilbasuner, Ulla Kärnström på althorn och Karin Hallbeck på flöjt. I bakre raden står Michael Möller på klarinett, Per Kjellsson på trummor, Ove Unger på tuba och Håkan Brink på klarinett.

Gammaldansrepertoaren fick vi nöjet att bjuda på även i Ramlösa Brunnspark under några år i början av 1990-talet på inbjudan av stadsdelsnämnden.

Frå vänster står Olle Jansson (gästande musiker på 1:a tenorstämman), Gertrud Grudén på flöjt, Lena Grönquist på ventilbasun, Håkan Brink på klarinett, Bertil Ringström på Bb-kornett, Karin Hallbeck på flöjt, Mats Myrenås på Eb-kornett, Henning Nilsson kom och lyssnade, Ove Unger på tuba. Bakom syns Per-Olof Persson (POP) på althorn.

Avslutnng

Jazzsextett

Så småningom gick det inte längre att rekrytera musiker till ett storband. Som tur var hade Olle Larsson återvänt till företaget och när Gösta Dahlqvist lämnade uppdraget som instruktör övertogs detta av Bertil Ringström,

en underbar trumpetare, som spelat jazz och dansmusik i mer än femtio år. Sextettens repertoar utökades efterhand med alltmer gladjazz, som lystes upp av Bertils improviserade solon.

Slut

Så kunde vi glädjas åt ytterligare några år med härligt samspel innan Olle alltför tidigt rycktes bort somaren 2006. Vi genomförde dock gammaldansspelningen på Mikaeli Marknad på Fredriksdal den 1 oktober 2006.

Här har vi som trumslagare Benny Hedenborg (inlånad från Ramlösa Brunnssextett, men också under några år på 70-talet mopedbud på AB Leo och ordinarie trumslagare i Leoljudet), på Eb-kornett Leif Mattsson (inlånad från Ramlösa Brunnssextett), på tuba Lars Bylander (inlånad från Skånska Dragonernas Musikkår), på Bb-kornett Bertil Ringström (instruktör), på althorn Mats Myrenås, på eufonium Olle Jansson (inlånad från Landskrona Stadsmusikkår), och på tenorsax Håkan Brink.

Detta blev Leoljudets allra sista framträdande. Vi vill tacka företagsledning och supporters för allt stöd under 35 underbart roliga år.

Till början av sidan

Antal besökare sedan 2008-12-11:


Skapad av: Mats Myrenås
E-post: mats.myrenas(AT)telia.com
Datum: 2009-12-15